GULD, GULDVÆRDI OG GULD KARAT

GULD, GULDVÆRDI OG GULD KARAT

GULDETS HISTORIE

Guld har formentlig været anvendt som et af de første metaller. Mennesket har formet guld for 40.000 år siden - det er fundet i spanske huler. Skriftlig vidnesbyrd går helt tilbage til Ægypten omkring år 2600 før vores tidsregning. Europa blev for alvor interesseret i guld med ekspeditionerne i 1500-tallet til Sydamerika. Den spanske udryddelse af store dele af Incaerne i Sydamerika kan tilskrives den umættelige trang efter guld. Mange Incaer blev slagtet med eller uden modstand eller de blev slaver i guldminderne og døde efter få års opslidende arbejde. Guld havde hovedrollen i datidens merkantilistiske økonomi - der blev handlet med krydderier og silke og meget andet, og valutaen var guld. I dag har guld slet ikke den rolle længere. Rollen er vel overtaget af olie, som er en helt afgørende resurse for et produktionssamfund - billig energi til maskinerne.

Guld blev senere grundlaget for udstedelsen af national valuta - dvs. et land kunne udstede penge svarende til landets guldreserve. I dag sælger de fleste lande ud af deres guldbeholdning, da guld ikke længere har nogen streng relation til valutaen. Dette har dog på ingen måde først til et prisfald på guld, hvilket ellers var ventet af mange. Måske skyldes guldets fortsatte prisstigninger, at lande i Mellemøsten samt Indien og Kina har oplevet enorm vækst, hvormed mange 100 millioner mennesker har fået råd til at købe guld. Og i disse lande gør de dét fortsat i stor udtrækning.

GULDVÆRDI OG GULD KARAT

Karat er en målestok for renheden af guldet. Helt rent guld betegnes 24 karat. Gulds værdi i kroner og øre er naturligvis afhængig af markedsforholdene, men når prisen per enhed er fastsat, så kan guldværdien nemt beregnes som lødigheden ganget med vægten - altså karat x vægt. En mere præcis måde at symbolisere karat på er i tusindedele altså 24 karat er f.eks. lig med 999/1000. 1 kg guld af 24 karat har altså værdien: Markedsprisen x 999/1000, hvilket stort set er det samme som markedsprisen x 1. Og netop markedsprisen altså verdensprisen på guld regnes i såkaldt 1 ounze troy. 1 ounze troy svarer til 31,1 g finguld (svarer til indholdet af finguld i en 22 karat Krugerrand fra Sydafrika).

GULDSMYKKER

De fleste guldsmykker i vesten laves i mindre karat end 24 karat f.eks. 22 karat, 18 karat eller 14 karat. Dette skyldes simpelthen, at guld er alt for blødt i ren tilstand. En guldring vil miste sin oprindelig form efter års slid, stød og generel brug. Derfor blandes guld med andre mindre eftertragtede metaller for at gøre guldsmykkerne mere hårdføre, kunne man sige. Sølv, nikkel og palladium bruges som blanding, når guldet gerne må antage et hvidligt skær eller ligefrem være helt hvidt (hvidguld). Kobber anvendes, når guldet skal have en rødlig farve (rødguld). 14 karat rødguld ligner også mere en blanding af bronze og kobber end egentlig guld.

I Mellemøsten og Østen anvendes guld den dag i dag, som en slags bankbog - især i lande, hvor befolkningen ikke har tillid til den nationale valuta. Går man ind i en smykkebutik i f.eks. Kina, så opdager man ret hurtigt at lødigheden af de fleste udbudte guldsmykker er langt højere end i Europa og USA. Her drejer det sig naturligvis også om æstetik, altså hvor pæne og attraktive smykkerne ser ud, dog kan man få den tanke, at udseende trods alt er sekundært til guldværdien. Guld er meget gult og skinnende i næsten ren form 23-24 karat, som det ofte sælges i Østen. Farven står godt til mørk hudfarve og meget dårligt til hvid hudfarve - dette kan også have haft indflydelse på Vestens valg af lavere smykkekarat.

Et guldsmykkes værdi er ikke nem at fastsætte. Affektionsværdi, kreativ og teknisk udførelse samt mesterstempel er bestemmende for prisen. Dog sker de fleste handler mellem privatpersoner og guldsmedie og guldsmedie imellem i rå guld værdi dvs. selve arbejdet, der er lagt i guldet er stort set værdiløst. Så mormors gamle guldhalskæde er stort set kun sin værdi værd i guld...og affektionsværdi (dvs. 0,-kr)!

GULDS ANVENDELSE

Guld anvendes ikke blot i guldsmykker. Guld indgår i forskellige behandlingsmetoder af f.eks. kræft. Derudover bruges guld også i religiøse sammenhænge f.eks. tildækkes Buddha-statuer med bladguld i Sydøstasien. Metallet anvendes også i ledninger såsom højtalerkabler og stik. Guld er ikke det bedste ledende materiale, men det er et af de mest slidstærke.

Tilbage til blog